Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In MOF nr. 409 din 30.04.2024 s-a publicat OUG 43. Aceasta aduce cateva completari in ce priveste:
- RO e-Factura
- RO e-Transport
- titlului II din Codul fiscal (Impozitul pe profit).
RO e-Factura
Se introduce prevederea ca prin hotărâre a Guvernului pot fi stabilite și alte date și informații din bonul fiscal precum și din raportul fiscal de închidere zilnică decât cele prevăzute în reglementarile actuale care se transmit de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.
Informatiile care se transmit in prezent se regasesc la anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999.
Hotărârea Guvernului se aprobă în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
De ce a fost necesara aceasta masura?
Masura vine ca urmare a necesitatii implementarii sistemului RO e-TVA care va genera decontul de TVA precompletat. Pentru aceasta va fi necesara efectuarea unor corelari intre RO e-TVA, RO e-Transport si RO e-Case de marcat electronice.
Transmiterea de aparatele de marcat electronice fiscale către Sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF a codului de identificare fiscală al contribuabilului este o informație necesară pentru generarea decontului de TVA precompletat.
RO e-Transport
OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport se modifica cu mai multe masuri, astfel:
1.Se completeaza lista persoanelor care au obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul internațional cu 4 pozitii noi:
e) prestatorului de servicii din România, în cazul unor operațiuni comerciale reprezentând un nontransfer atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României pentru prestarea de servicii, cât și pentru bunurile rezultate reexpediate în statul partenerului comercial;
f) beneficiarului din România, în cazul unor operațiuni comerciale reprezentând un nontransfer atât pentru bunurile expediate din România pentru prestarea de servicii într-un stat membru al Uniunii Europene, cât și pentru bunurile rezultate reexpediate în România;
g) clientului din România, în cazul unor operațiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispoziția clientului în situația în care România este statul membru către care au fost expediate sau transportate bunurile atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României, cât și pentru bunurile livrate într-un stadiu ulterior după sosire, către altă persoană impozabilă din România sau în cazul în care bunurile respective sunt returnate în statul membru din care au fost expediate sau transportate inițial;
h) furnizorului din România, în cazul unor operațiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispoziția clientului în situația în care România este statul membru din care au fost expediate sau transportate bunurile atât pentru bunurile expediate din România, cât și în cazul în care bunurile respective sunt returnate în România.
2. Contraventii
In ce priveste contraventiile aplicabile in caz de nedeclarare in sistemul RO e-Transport, sancțiunea complementară a confiscării nu se va aplică în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, când acestea au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum și în contabilitatea utilizatorilor, după caz, în perioada la care se referă operațiunile respective.
3. Exceptari
Se modifica lista exceptarilor de la prevederile referitoare la declararea in RO e-Transport, astfel:
Variante veche | Varianta noua |
Fac excepție de la prevederile prezentei ordonanțe de urgență transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și organizațiilor internaționale, forțelor armate ale statelor membre NATO, Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau a executării contractelor de achiziție publică care necesită impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului. | Fac excepție de la prevederile prezentei ordonanțe de urgență următoarele transporturi: a) transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și organizațiilor internaționale, forțelor armate ale statelor membre NATO, Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau a executării contractelor de achiziție publică ce necesită impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului; b) transportul produselor accizabile care circulă în regim suspensiv de accize sau cu accize plătite în statul membru de expediție, potrivit titlului VIII „Accize și alte taxe speciale“ din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prin utilizarea sistemului de control al mișcărilor cu produse accizabile, denumit EMCS, pentru emiterea documentului administrativ electronic e-DA sau a documentului administrativ electronic simplificat e-DAS; c) transportul bunurilor de către prestatorii de servicii poștale în colete poștale, definite conform prevederilor art. 2 pct. 16 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 187/2013, cu modificările și completările ulterioare. |
4.Clarificare
Se introduce o clarificare referitoare la sanctionarea contraventiilor pentru RO e-Factura si anume, ca acestea se vor aplica incepand cu 1 iulie 2024, dar doar pentru faptele savarsite si constatate incepand cu aceasta data.
Impozitul pe profit
Titlul II din Codul fiscal se modifica prin introducerea in categoria veniturilor neimpozabile a unui element nou: veniturile din reversarea ajustării creanțelor rezultate din operațiuni legate de capitalul social subscris și nevărsat, înregistrate ca active financiare potrivit reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară aplicabile instituțiilor de credit persoane juridice române constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2022 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii și funcționării băncilor de dezvoltare din România, cu modificările și completările ulterioare.
Aceasta prevedere se aplică pentru calculul impozitului pe profit începând cu anul fiscal 2024.
Citeste si: De cate ori s-a modificat Codul fiscal in 2024?
